Blog

5 különleges fűszerkeverék a világ különböző tájairól

5 különleges fűszerkeverék a világ különböző tájairól Következő rovatunkban a világ 5 ínyenc fűszerkeverékét mutatjuk be, a legkülönbözőbb tájakról. Kalandozzunk el Afrikába, Japánba, valamint Indiába és szippantsuk magunkba a gasztronómiai tudást.

Raz el hanout
A raz el hanout egy Észak-Afrikából származó fűszerkeverék, mely különösen a marokkói konyhában népszerű. Arabul a „bolt fejét” jelenti a név, ami nyilvánvalóan arra utal, hogy csak a legjobb fűszerek kerülhettek a keverékbe. Természetesen nincs konkrét receptje a raz el hanout-nak, ahány ház, annyiféle keverék létezik, de ma már minden nagyobb fűszercég rendelkezik saját receptúrával és a régen csak helyben elérhető fűszer ma már a világ minden táján kapható. Így néz ki egy tipikus raz el hanout keverék: kardamom, szegfűszeg, fahéj, koriandermag, római kömény, gyömbér, szerecsendió-virág, szerecsendió, bors, kurkuma.
Ezen kívül sok más fűszer is alkotóeleme lehet: kurkuma helyett zedoária vagy galangál, édenmag vagy kubéba bors, hosszúbors, levendula, rózsaszirom, földimandula, barátbors.
A raz el hanout egy hangsúlyosan parfümös, finoman édesbe hajló fűszerkeverék, szerintünk a bárány tökéletes kísérője, de adjuk bátran ragukhoz, rizsételekhez, szószokhoz. Ha egyszerű eleganciára törekszünk, olvasszunk fel vajat, tegyünk bele a keverékből és melegen csurgassuk a húsra vagy a rizsre, de ha a rágcsálnivalónkat szeretnénk kicsit feldobni, akkor juthat a fűszeres vajból a pattogatott kukoricára is.
 
Advieh
Advieh a perzsa konyha egyik kedvelt fűszerkeveréke, mely illatával, melegségével, na meg változatos felhasználhatóságával varázsol el. Mint ahogy az izgalmas fűszerkeverékkel lenni szokott, az advieh-nek sincs konkrét receptje, hiszen az adott régió adottságai, kulturális kapcsolatai is meghatározták, hogy mi kerülhet bele, de szinte mindegyik változat tartalmaz rózsaszirmot, kardamomot, fahéjat és római köményt. A további hozzávalók lehetnek: bors, köménymag, szegfűszeg, koriandermag, szárított lime, gyömbér, szerecsendió, pisztácia, sáfrány vagy kurkuma.
Ízesítsünk vele rizspiláfot, húsos és babos ragukat, szórjuk grillezett zöldségekre vagy főzzünk vele rizspudingot, az advieh garantáltan egzotikussá varázsol bármit, amit készítünk. Még a reggelihez is használhatjuk, tegyünk egy csipetnyivel az omlettünkbe és máris jól indul a reggel.
 
Garam masala
Hát, India nem szűkölködik fűszerkeverékekben, de mind közül talán a garam masala a legismertebb. A neve „meleg fűszert” jelent, mert ugyan nem tolakodó vagy feleslegesen intenzív, mégis teljesen átjárja a vele készített ételt, fokozatosan bontakozik ki és rendkívül komplex. Az összetevőit, ahogy Indiában általában teszik, őrlés előtt megpirítják.
Gondolom már mondanunk sem kell, hogy házról-házra más a recept, de a következő fűszerek jellemzően minden változatban megtalálhatók: fahéj, zöld és/vagy fekete kardamom, szegfűszeg, római kömény, koriandermag, szerecsendió és bors, ha ez nem volna elég, kerülhet még bele édesköménymag, mustármag, kurkuma, szerecsendió-virág, csillagánizs és egy kis chili a csípősség kedvéért.
A garam masalát a főzés végén adjuk az ételhez, de az is nagyszerűen működik, ha csak tálaláskor szórunk egy keveset a tányér tartalmára és máris elszabadulnak az illatok. A jó hír az, hogy bármilyen húshoz, legyen az raguban vagy grillezve, kiválóan passzol a garam masala, még akár halhoz is, de zöldségekkel, különösen a lencsével is harmonikus párost alkot.
 
Khmeli suneli
A kelet és a nyugat a Kaukázusban találkozik, egy csodálatos, misztikus világot teremtve – és ez a fűszerekre is igaz. Khmeli suneli, mely leginkább Grúziából ismert, de kedvelt a kaukázusi régió java részében, egy komplex és illatos keveréke a diós, finomfüves és kesernyés ízeknek.
Mi sem természetesebb, minthogy a recept házról-házra változik, de általában tartalmaz görögszénamagot és -levelet, koriandermagot, borsikafüvet, feketeborsot; további hozzávalók lehetnek: kapor, babérlevél, menta és körömvirág-szirom, de fahéjat és szegfűszeget is adhatnak hozzá.
A khmeli suneli hagyományosan húsok és húsos raguk fűszerezésére szolgál, de csodás távlatokat nyit a babételek és egyszerű sült zöldségek előtt is. De néha már az is elég, ha csak kinyitjuk a fűszeres dobozt és betölt mindent a csodálatos illat…
 
Togarasi
Már a XVII. században árulták gyógyfüves árusok, még sicsimi togarasi néven (szó szerinti fordításban „hét ízű chilipaprika”), amiből kiderül, hogy ez alapvetően egy chilipaprika-keverék, mely kiegészül – régiótól, kereskedőtől, szakácstól függően – néhány más fűszerrel. A legtöbb japán árus büszke arra, hogy saját receptje van és a paprika mellett használhat szecsuáni borsot, szárított citromhéjat, szezámmagot, mákot, kendermagot, gyömbért, fokhagymát, feketecsalánt (vagy más néven kínai bazsalikomot) és norit a keverékhez.
Felhasználása igencsak változatos lehet, szórhatunk belőle udon tésztára, rakhatjuk tempurabundában sült ételekre, ízesíthetünk vele párolt zöldségeket, nyárson sült vagy grillezett ételeket, rizst, de még kívánatosabbá tesz egy jó avokádós pirítóst is.