Blog

Kedvenc egzotikus gyümölcseink

Kedvenc egzotikus gyümölcseink A következő cikkben bemutatjuk, melyek a kedvenc egzotikus gyümölcseink, mi több, olyan érdekességeket gyűjtöttünk róluk össze minthogy: a licsiből bort is erjesztenek, a jákafa a világ legnagyobb fán termő gyümölcse vagy a papaya nedvéből természetes latex nyerhető.

Licsi
 
Kínában több ezer éves hagyománya van a licsi termesztésének, amely a birodalom déli részének szubtropikus területeiről származik. Egy időben a császári udvar kedvence volt, külön lovakat tartottak a szállítmányozására, hogy a gyorsan romló gyümölcs időben megérkezzen. Ma Kína mellett India a másik fő termelő, de Madagaszkáron is jelentős terménynek számít.
Ha lefejtjük a kemény héjat, előtűnik a textúrájában zselére emlékeztető, parfümös illatű, édes gyümölcs. Elsősorban nyersen fogyasztjuk, mert tartósítva sokat veszít illatából és ízéből, bár zseléjét gyakran használják desszertek készítésére, Kína és India egyes részein pedig aszalják és tea mellé eszegetik. Bőséges levet ad, így gyümölcslé formában gyakran találkozhatunk vele, de bort is erjesztenek belőle, amiből pedig likőr készül. Aki pedig a licsi egészségbarát tulajdonságaira kíváncsi, nem fog csalódni: C-vitamin és polifenoltartalma magasabb, mint a szőlőé, de komplex B-vitaminokból, kalciumból, foszforból és vasból is bőséggel található a gyümölcsben.
 
 Pitaja, kaktuszgyümölcs, ismertebb nevén sárkánygyümölcs
 
Nem összekeverendő a kaktuszfügével, a pitaja egyes oszlopkaktuszok termése, ennek megfelelően pedig több változatban is létezik: a héja lehet piros vagy sárga, a húsa pedig fehér, vörös vagy lila. Eredetileg Közép-Amerikából származik, de ma már Ausztráliában és Ázsiában is sokfelé termesztik. Magyarországon szinte kizárólag a legelterjedtebb, vöröses héjú, fehér húsú változattal találkozunk, melynek illata semleges, frissítő íze kellemesen savanykás. Szinte csak nyersen fogyasztjuk, miután késsel eltávolítottuk a szúrós héját, de levéből készíthető üdítőital, erjesztett formában pedig bor is.
A pitajakaktusz csak éjjel virágzik, virágát – amely ehető, de tea is készíthető belőle – szokták holdvirágnak vagy az éjszaka királynőjének is hívni. A Sonora-sivatagban élő indiánoknak rendívül fontos táplálékforrása volt, ám fogyasztása mindenkinek javallott, hiszen alacsony kalóriatartalma mellett kitűnő C-vitamin és antioxidáns forrás, ráadásul méregtelenít is.
 
Jackfruit, azaz jákafa
 
A világ legnagyobb fán termő gyümölcse, a termés akár 30 kg súlyúra is megnőhet. Az indiai szubkontinensen őshonos, de ma már a legtöbb termést Thaiföldön és Vietnámban takarítják be. Legalább 6000 éve ismeri és használja az emberiség a jákafa gyümölcsét, illetve magát a fát is, mert bútor és hangszer is készül belőle. Az utóbbi időben a vegán étkezés fókuszpontjába került, mert kisütve állaga – sőt, egyes vélemények szerint az íze is – a húséhoz hasonló. A legtöbben mégis azt vallják, hogy ízét talán egy kevésbé intenzív ananász, őszibarack és mangó keverékként lehet leírni. Alapvetően frissen eszik, bár a szállítás kihívásai miatt legtöbbször konzervként, szirupban eltéve találkozunk vele. Az éretlen gyümölcsből curryt készítenek, a magjait pedig megpirítják és ropogtatnivalóként fogyasztják. Kálium, kalcium, vas, és C-vitamin tartalma igen magas, éppen ezért a dietetikusok arra számítanak, hogy 2017 a jackfruit éve lesz!
 
Papaya
 
A papaya őshazája Közép-Amerika és Mexikó. Fáját dinnyefának nevezzük, amin termetes, 20-30 cm hosszúságú termések nőnek, melyek éretten sárgák, húsuk pedig narancssárga vagy citromsárga. A zöld papaya egyszerűen csak éretlen, de még így is igazi csemege – a kreol konyha megfőzi és ragukhoz, currykhez, salátákhoz használja; ráadásul megéri a ráfordított energia, ugyanis az éretlen gyümölcs kalóriatartalma alacsonyabb, de tápértéke magasabb, mint az éretté!
Hölgyek számára talán a legfontosabb tulajdonsága, hogy elősegíti a fehérjék, cukrok és zsírok emésztését, ezáltal bármilyen fogyókúrának az alappillére lehet. Nem elhanyagolható szempont az egészségtudatosság szempontjából az sem, hogy ásványi anyagokban, vitaminokban és esszenciális aminosavakban rendkívül gazdag a papaya, éppen ezért mind a húsos, mind a vegetáriánus étrendet követők számára javallott a fogyasztása.
Persze, mint ahogy az ilyen „csodanövényekkel” kapcsolatban lenni szokott, a fa szinte minden része használható – például nedvéből természetes latex nyerhető –, és többek között ez az oka annak, hogy a világon már mindenütt termesztik a trópusi égövön belül. A gyümölcsét legtöbbször nyersen esszük, de zselé és gyümölcslé is készíthető belőle.

 

 
Guáva
 
Szinte felsorolni is lehetetlen, mennyi jó tulajdonsága van ennek a Közép-Amerikából származó szupergyümölcsnek: folsavban, C-vitaminban, étkezési rostokban, mangánban és káliumban is hihetetlenül gazdag, magolaja pedig tobzódik a béta-karotinban, A-vitaminban, rézben és a cinkben. Cukorbetegek, fogyókúrázók is fogyaszthatják, erősíti az immunrendszert, az emésztést, valamint a látást és ruganyossá teszi, fiatalítja a bőrt… mi kellhet még?
De a guávából készíthető termékeknek sincs se vége, se hossza: üdítő, bor, zselé, lekvár, chutney, szószok… és persze nyersen is nagyon finom. Ma már világszerte termesztik és a tudatosan táplálkozók számára van még egy nyomós ok, ami miatt érdemes guavát fogyasztani – mivel különösen ellenálló a kártevőkkel szemben, termesztése során alig használnak vegyszert.