Blog

Miért jár párban a húsvét és a kalács?

Miért jár párban a húsvét és a kalács? A húsvét és a kalács elválaszthatatlanok egymástól. Utóbbi a hagyományos ünnepi étrend része, a katolikus és ortodox vidékeken pedig még ma is szokás a szenteltetése. De lehet tudni, honnan ered ez a kapcsolat?

A húsvét és a kalács elválaszthatatlanok egymástól. Utóbbi a hagyományos ünnepi étrend része, a katolikus és ortodox vidékeken pedig még ma is szokás a szenteltetése. De lehet tudni, honnan ered ez a kapcsolat?

Ha csak etimológiai oldalról közelítjük a kérdést, nem jutunk közelebb a válaszhoz. A szó valószínűleg délszláv eredetű: a szerb, horvát nyelvben ma is használatos a „kolač” szó, amely a mi kalácsunkhoz hasonló kenyérfélét jelent, a név jelenése alapján pedig eredetileg kerek formájút.

Ha a kulturális szempontokat is figyelembe vesszük, akkor a pogány múltból keresztény közvetítéssel felsejlik a megoldás. A kalács minden bizonnyal az ősi áldozati ételek hagyományát jeleníti meg mai formában, ami azért is valószínű, mert maga a húsvét is egy áldozatról, Jézus áldozatáról szól. Az a több helyütt létező szokás, hogy ünnepekkor a temetők bejáratainál koldulóknak adnak a kalácsból alamizsnaként, a halotti áldozatok keresztény módosulása lehet.

A kalács egyébként régebben nem volt ilyen széles körben elérhető, hagyományosan csak ünnepekre készült. Formája talán még változatosabb volt, mint ma – lehetett kerek, hosszúkás, telt vagy lyukas közepű, fonott vagy fonatlan, akár rácsos is. A XIX. század végéig a tésztája nem különbözött a kenyérétől, bár általában jobb minőségű lisztet használtak hozzá, csupán a formája volt más. Akkor viszont aztán elkezdték tejjel keleszteni, vajjal és tojással dúsítani a tésztáját, és megszületett végre az a kalács, amit ma mindannyian annyira szeretünk, és amelyről el sem tudjuk képzelni, hogy lemaradjon az ünnepi asztalról.